Friday, November 28, 2008

Episode 30 - Περί E=mc^2


Κλείνοντας ένα χρόνο από τη γέννηση του Θέμος Podcast, αναλύουμε την πιο διάσημη εξίσωση στην ιστορία, E=mc^2, όπως και μερικά σχετικά παραπλανητικά άρθρα ότι μόλις τώρα... αποδείχθηκε. Επίσης συζητάμε για ταινίες, Lost, το slingbox, και την έκθεση Bodyworlds μεταξύ άλλων.



Download MP3: Episode 30 (58:26, 81 MB)
Podcast feed: click here
Comments: timaras@gmail.com
Website: http://themos-podcast.blogspot.com


Shownotes

Cover Art: The skin man, από το Bodyworlds.

News & Σχόλια:

- Νέα από ταινίες και το Lost (λεπτομέρειες πιο κάτω)
- Slingbox: video streaming από το σπίτι... παντού!
- Chopin: κονσέρτο σε μια... εκκλησία
- Bodyworlds: Η φοβερή έκθεση για το ανθρώπινο σώμα


Movies:

- Quantum of Solace
- Zack and Miri make a porno
- Mamma Mia
- Incredible Hulk
- Lost... η νέα σεζόν στις 21/1/2009!


Επιστήμες:

Με αφορμή πολλά παραπλανητικά άρθρα ότι "αποδείχθηκε (!) για πρώτη φορά (!!) η εξίσωση ισοδυναμίας μάζας-ενέργειας του Einstein, E=mc^2, αναλύουμε πώς προέκυψε αυτή η εξίσωση, τι σημαίνει, και τι πραγματικά δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science (από όπου προέκυψαν οι ιστορίες). Επίσης, εξηγούμε γιατί στη φυσική δεν μπορούμε ποτέ να αποδείξουμε μια θεωρία ... σωστή.

Music:

Από το jamendo.com

The Singletons:
- Lady Clorofile
- Finalist Song

- Φινάλε: Tchaikovsky, Polonaise, from 'Eugene Onegin'

10 comments:

Anonymous said...

καλησπέρα θέμο... Πρέπει κάποιο πρόβλημα να υπάρχει στο αρχείο του ποντκαστ γιατί τελειώνει στα 37 λεπτά και κάτι λίγο χωρίς φινάλε και με κάποιο θέμα να λείπει... Για τσέκαρέ το...

Unknown said...

Hello there,

σε εμένα έχει κατέβει κανονικά, τόσο από το iTunes όσο και με manual download. Εκτός και αν έχουν και άλλοι αυτό το πρόβλημα, ίσως ήταν κάποιο προσωρινό glitch του archive.org που γίνονται host τα αρχεία.

Anonymous said...

Καλημέρα Θέμο
Επιτέλους κατάλαβα τι εννοούν όταν λένε οτι το σωματίδιο Higgs είναι αυτό που δίνει τη μάζα!!!!!
Κάτι άλλο , όταν νοικιάζεις απο το apple TV μια HD movie περιμένεις να την κατεβάσει όλη και μετα να τη δείς ή γίνεται streaming ? Μετά αποθηκεύεται για να τη δείς όποτε ξανα θελήσεις? Τι σύνδεση χρειάζεται κάποιος για να μπορεί να λειτουργήσει ανετα το Apple TV?
Τελοσπαντων σε ζάλισα...
Μπράβο και πάλι ηταν πολύ ενδιαφέρων επεισόδιο! Επεισόδια όπως το 28 και 30 με κάνουν να περιμένω πως και πως το επόμενο

Unknown said...

@dimis: Οι HD ταινίες έχουν 4Mb/s stream, οι απλές (DVD) λίγο κάτω από 1. Με μια φυσιολογική σύνδεση στο ίντερνετ, οι DVD παίζουν αμέσως και οι HD μετά από μερικά λεπτά (είναι όπως στο youtube που παίζει ενώ κατεβάζει το υπόλοιπο video).

Οι ταινίες αυτές έχουν τα limitations όλων των παρόμοιων set-top boxes, δηλ. έχεις 30 μέρες να ξεκινήσεις την ταινία και 24 ώρες να την δεις. Απλά δεν ξέρω τι προσφέρουν σε μη-αμερικάνικο itunes store, τσέκαρέ το πρώτα.

Anonymous said...

Το πρόβλημα λύθηκε.. Αναγκάστηκα να σε σβήσω από το itunes και να ξανακάνω subscribe. Κατέβηκε πάλι η εκπομπή χωρίς πρόβλημα. Μάλλον θα είχε κοπεί η σύνδεση όταν την κατέβαζα πρώτη φορά και έμεινε στη μέση..

Anonymous said...

να ρωτήσω κάτι θέμο? στην εξίσωση E=m*c^2 Αν μηδενίσεις την ταχύτητα, μηδενίζεται το δεξί μέλος της εξίσωσης άρα και το πρώτο. Εσύ είπες ότι αν μηδενιστεί η ταχύτητα, βλέπουμε πως η ενέργεια είναι ίση με τη μάζα. Μετά το διόρθωσες και είπες ότι αυτό ισχύει για μικρές ταχύτητες. Μπερδεύτηκα λίγο.. Με μια μικρή ταχύτητα, είναι πολύ μικρή και η ενέργεια. Τα φώτα σου..

Unknown said...

Α ίσως δεν το διευκρίνισα καλά, αλλά c είναι η ταχύτητα του φωτός (η οποία είναι σταθερή). Δεν είναι η ταχύτητα του σώματος. Και έτσι E=mc^2 είναι αυτό που μένει από την πιο γενική εξίσωση όταν θέσουμε την ταχύτητα του σώματος ίση με το 0.

Anonymous said...

Άρα η εξίσωση με την ταχύτητα του σώματος γίνεται E=m*c^2+κάτι...

Απλά δεν έχω δει ποτέ τέτοια εξίσωση.. Γι αυτό ρώτησα.

Anonymous said...

E=γmc^2 όπου γ =(1-υ^2/c^2)^(-0.5)
για μη σχετικιστική ταχύτητα υ (δηλαδή για ταχύτητα "υ" πολύ μικρότερη από την ταχύτητα του φωτός "c") έχουμε:

γ = 1+0.5υ^2/c^2 και αντικαθιστώντας στην ενέργεια:

Ε=mc^2 + 0.5mυ^2
όπου 0.5mυ^2 είναι η κινητική ενέργεια ...

Unknown said...

Yeap, αυτή ακριβώς είναι η απόδειξη που "δείχνει" ότι Ε=mc^2 όταν δεν υπάρχει ταχύτητα (υ=0).