Friday, October 31, 2008
Episode 28 - Περί Xρονομηχανών
Βγήκε λίγο μεγάλο αυτό το επεισόδιο, αλλά για καλό λόγο. Σχολιάζουμε νέα πωλήσεων iPhones και laptops vs. desktops, μερικές αποδράσεις στο Λονδίνο, αλλά και εμπειρία από Internet TV. Επίσης: το κουζί με το χαμένο ευρώ, αλλά και γιατί (μάλλον) δε πρόκειται να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε στο χρόνο.
Download MP3: Episode 28 (1:09:36, 96 MB)
Podcast feed: click here
Comments: timaras@gmail.com
Website: themos-podcast.blogspot.com
Shownotes
Cover Art: Ο αγαπημένος μου πίνακας: Time Transfixed, του Rene Magritte.
News & Σχόλια:
- Μια μυρωδιά που δεν ξεχνιέται ποτέ: αμπάρι πλοίου
- Το παλιότερο καφέ στο Soho
- Tate Modern
- Μπαλέτο - Η λίμνη των κύκνων
- Πρώτη εμπειρία με IPTV: Τηλεόραση κατευθείαν από το Ίντερνετ
- 7M iPhones το περασμένο τρίμηνο (αλλά λίγο μάπα σαν τηλέφωνο)
- Οι πωλήσεις laptop ξεπέρασαν τις πωλήσεις desktop στην Αμερική για πρώτη φορά
- Windows 7
- Quiz: Που είναι το χαμένο ευρώ
Movies:
- Frost/Nixon (αν και με πρόλαβε ο Γκρινιάρης)
Επιστήμες:
Αναλύουμε μερικές έννοιες από επιστήμη υπολογιστών, όπως P vs NP προβλήματα και πολυπλοκότητα αλγορίθμων. Αν δεχθούμε τα συμπεράσματά τους σαν φυσική θεωρία, μπορύμε να αποδείξουμε την μη-ύπαρξη χρονομηχανών. Και μερικά σχετικά σχόλια περί ταξιδιών στο χρόνο.
Music:
Από το music.podshow.com:
Polaradio - Don't look back
Polaradio - I'm the one
Pland - Take a risk
- Φινάλε: Beethoven, Piano Concerto No.4 in G Major, Op.58 (1806)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
14 comments:
Protos kai kaliteros
Kati tetoia episodia einai o logos pou se akouo.
Mou ekapses ton mialo otan to akouga
Hello Panoss, ελπίζω να ανέβηκα ξανά στην εκτίμησή σου :-)
Πολύ καλό, πάλι καλά που έχουμε εσένα και ένα δυο άλλους γιατί θα είχε βουλιάξει το Ελληνικό podcasting:D Ειδικά για το iPhone περί τηλεφώνου: το πιάνεις, με το ίδιο χέρι πατάς το Home Button και ξεκλειδώνεις (δε θέλει μάτι αυτό), διπλό ταπ στο Home για να ανοίξουν τα favorites του Phone.app και πατάς τα Recents. Τέλος:)
@flareman: Δε διαφωνώ με τη διαδικασία, αλλά μου πάίρνει >5 sec ενώ με μια απλή μπακατέλα τηλέφωνο μου έπαιρνε <2 sec (πχ τα favorites δεν ανοίγουν και αυτά ακαριαία στο iPhone). Και αν το κάνεις 5-10 φορές τη μέρα, συσσωρεύεται αυτός ο χρόνος.
Πολύ ενδιαφέρον επεισόδιο Θέμο, το άρθρο του Aaronson που αναφέρεσαι, πρέπει να είναι αυτό. Δύσκολο για μένα βέβαια... Ενδιαφέρων ο τύπος, δεν τον γνώριζα, thanks.
Yeap, αυτό είναι το άρθρο του. Έχει ένα πολύ καλό blog βασικά στο site του αν ασχολείσαι με τέτοια πράγματα.
Touché. Παρ' όλ' αυτά έχει αλλάξει εντελώς την εμπειρία μου για το τηλέφωνο και την επικοινωνία γενικότερα, δύσκολα θα μπορούσα να πάω πίσω.
Ωραίο επεισόδιο! Ας αφήσω και τα σχόλιά μου :-D
Αφού το P vs NP, είναι ανοικτό, πως το παράδοξο με το χρόνο αποτελεί "τεκμήριο" ? Αν είχαμε χρονομηχανή, η απόδειξη του θα ήταν το λιγότερο :-D Επίσης, αν (λέμε αν, σαν ΕΦ) παίζει κάτι τέτοιο, απλά τα αξιώματα των μαθηματικών που χρησιμοποιεί η φυσική "απλώνουν", σαν να αναφέρονται σε ένα υπερσύνολο. Προσπαθώ να το σχηματοποίησω, γιατί αδυνατώ να το εξηγήσω αλλιώς :-p
Το πρόβλημα με το timetravel, με όσα έχει κατεβάσει η κούτρα μου, εστιάζεται στο κατά πόσο ζούμε σε ένα single 4D σύμπαν, άρα και κάνουμε κύκλους σε αυτό, ή αν με το timetravel "πηδάμε" 4 διαστάσεις και πάμε σε ένα άλλο...
ΥΓ. (Politically correctness): "Ακίνητη" χρονομηχανή δεν δύναται, γιατί δεν υπάρχει το ακίνητο. Δεν είναι ζήτημα σύμβασης, αλλά ουσίας :-) Είναι η διαφορά από τον Newton στον Einstein!
@worldcitizen: Συνήθως δεν υπάρχει προηγούμενο που να "μεταφερθεί" αρχή των μαθηματικών στη φυσική - εξ' ού και το πρωτότυπο αυτής της ιδέας. Ακόμα και αν ισχύει, δεν νομίζω να επαναληφθεί.
Όσο για τις 4 διαστάσεις, δεν έχει άμεσα σχέση. Εννούμε time travel στο ίδιο σύμπαν με το χώρο ππυ έχουμε - φυσικά αν υπάρξουν και άλλες διαστάσεις γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα τα πράγματα.
Όπως σωστά λες, το "ακίνητο" δεν υφίσταται διότι ο χώρος (και ο χρόνος) είναι σχετικός. Αλλά αυτό είναι θέμα ενός αλλου επεισοδίου, αν άρχιζα αυτές τις διευκρινίσεις δεν θα τελειώναμε ούτε αύριο!
Εεε.. Σαν την γεωμετρία, όπου δεν χρησιμοποιείται η Ευκλείδεια στην σχετικότητα, αλλά διαφορετική (Ριμάνεια ή δεν ξέρω κι εγώ τι)...
Απλά ο μόνος δρόμος (τουλάχιστον που μπορώ να σκεφτώ εγώ) για να ξεπεράσεις τα παράδοξα, είναι ότι αφού αλλάζεις το "παρελθόν", το μέλλον δεν θα είναι ίδιο, αλλά έχεις μεταβάλει το χώρο-χρόνο άρα μιλάμε για διαφορετικό "σύμπαν"...
Εντάξει δεν αποκλείεται τίποτα, αλλά χλωμό να δημιουργηθεί δεύτερο σύμπαν επειδή κάποιος αποφάσισε να πάει πίσω στο χρόνο (που είναι το κλασικό στο Back to the Future). Αντίθετα, θα πρέπει τότε να υπάρχουν άπειρα σύμπαντα με όλες τις δυνατές εξελίξεις στην ιστορία, το οποίο μου φαίνεται πιο απίθανο :-)
Mia asxeti erotisi
Ti 8a edixne mia piksida sto diastima?
(Nai to ksero oti 8imame xeromai)
Χε χε οι πυξίδες ακολουθούν μαγνητικά πεδία με κάποια μέτρια ισχύ (της γης είναι ~45 μικρο-τέσλα). Στο δίάστημα χλωμό να βρεθείς μέσα σε πεδίο, άρα η πυξίδα θα περιστρεφόταν τυχαία.
argisa na to akousw, alla exw thn entipwsh otiden exw ksana akousei pio endiaferwn epeisodio ever!!!!!
Well done !!!! :)
Post a Comment