Thursday, September 22, 2011

Episode 57 - Περί Multiverse



Μια αναζήτηση για το multiverse, αλλά και διάφορα στιγμιότυπα από τη ζωή στην Ελλάδα.


Download MP3: Episode 57 (46:57, 43 MB)
Podcast feed: click here
Comments: timaras@gmail.com
Website: http://timaras.com/podcast

Shownotes

Cover Art: HDR του Μύρτου στην Κεφαλλονιά


News & Σχόλια:

- Φθινοπωρινή Ισημερία
- Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων στην Πίνδο
- Αποχώρηση του Steve Jobs από την ηγεσία της Apple
- Καταλήψεις στα πανεπιστήμια
- Εμπειρία από ιατρική επίσκεψη στο ΚΑΤ


Movies & Shows:

-


Επιστήμες:

Ανάλυση του multiverse, δηλαδή της πιθανότητας το σύμπαν μας να είναι ένα από πολλά σύμπαντα που να υπάρχουν ανά πάσα στιγμή.

Music:

Oleg Serkov, Epoch Symbol

5 comments:

Anonymous said...

Συγνώμη που θα στο πω φίλε Θέμο, αλλά πήγες έξω γιατί προφανώς είχες τα λεφτά του μπαμπά.. Αν δεν τα είχες, όπως πολλοί άλλοι στη θέση σου, δεν θα σου φαίνονταν αντιαισθητικές οι αφίσες κατά του Μνημονίου στα πανεπιστήμια, πίστεψέ με!

Ελπίζω να μην παρεξηγήσεις το σχόλιό μου αλλά έχω την εντύπωση ότι ορισμένοι (πιθανόν μαζί τους κι εσύ λόγω μακράς απουσίας) δεν έχουν κατανοήσει τι ακριβώς γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και πόσο επηρεάζουν όλα αυτά που συμβαίνουν μια πολύ μεγάλη μερίδα πληθυσμού. Κατά την άποψή μου, όσοι είναι τα θύματα αυτών των αλλαγών ή δεν θέλουν π.χ. να έχουν ακόμα πιο υποβαθμισμένα πανεπιστήμια, καλώς κάνουν κατάληψη ή πηγαίνουν, όπως λες, σε πορείες. Απ' τη στιγμή που δεν έχουν την πολυτέλεια να φύγουν κι εκείνοι έξω, τουλάχιστον ας παλέψουν για ένα αξιοπρεπές πτυχίο και για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, δεν έχουν δυστυχώς άλλη εναλλακτική.

Απ' την άλλη, νομίζεις ότι αν αντικαταστούσαμε τις πολιτικές αφίσες με αυτές των συνεδρίων θα άλλαζαν όλα προς το καλύτερο; Το είπες πολύ φυσιολογικά, γι' αυτό σε ρωτάω. Αν οι φοιτητές δεν ήταν πολιτικοποιημένοι δηλαδή και δεν υπήρχαν πολιτικές παρατάξεις ή δεν γίνονταν καταλήψεις θα ήταν όλα ωραία και θα κυλούσαν τα πάντα ομαλά; Ή μήπως η ποιότητα των πανεπιστημίων μας και της εκπαίδευσης συνολικότερα θα ήταν ακόμα σε πιο χαμηλά επίπεδα; Οι καταλήψεις δηλαδή είναι άσκοπες; Γίνονται για να γίνονται ή έχουν και αποτελέσματα; Για σκέψου το λίγο κι αυτό διότι κάποια πράγματα είναι αλληλένδετα..

Το να γίνουν οι Έλληνες Αμερικανάκια για χάρη της γκλαμουριάς και της αισθητικής, συγνώμη αλλά εγώ δεν το θέλω. Το ότι υπάρχει πολιτική στα πανεπιστήμια είναι θετικό και όχι αρνητικό. Κάποια πράγματα δυστυχώς τα καταλαβαίνουμε μόνο όταν δεν έχουμε ή χάνουμε τη βόλεψή μας και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Άλλωστε οι απόψεις μας και η οπτική γωνία που βλέπουμε διάφορα θέματα έχουν τεράστια σχέση με τα βιώματά μας και οπωσδήποτε με την οικονομική μας κατάσταση.

Anonymous said...

Διαβάζοντας το σχόλιο απο τον φίλο παραπάνω σχετικά με την πολιτική στα πανεπιστήμια θα ήθελα να παραθέσω και τη δικιά μου γνώμη. Θα συμφωνήσω στο ότι χρειάζεται με κάποιον τρόπο να διεκδικήσουμε υψηλότερο επίπεδο σπουδών και καλύτερες συνθήκες μάθησης αλλά το μέσω με το οποίο γινεται αυτό στα ελληνικά πανεπιστήμια(για το εξωτερικό δεν γνωρίζω) είναι τελείως λάθος! Ποιός ο λόγος να υπάρχουν κομματικές παρατάξεις? Κανένας! Αν θέλουν οι φοιτητές να διεκδικήσουν κάτι ας φτιάξουν κάποιες επιτροπές ή ομάδες που θα μπορούν μέσω από αυτές να παλέψουν για τα αιτήματά τους. Αυτά τα καραγκιοζιλίκια με τα μαθητευόμενα κομματόσκυλα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν! Μετά από 4,5 χρόνια σαν φοιτητής μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δεν εξυπηρετούν τίποτα! Ακόμα και εκεί ισχύουν οι πελατιακες σχέσεις! "ψήφισέ με να κανονίσω με τον καθηγητή να περάσεις το μάθημα" γελοία πράγματα! φέτος ίσως να έχουν καποιο λόγο υπάρξης οι καταλήψεις, αλλά μη μου πεις ότι τόσα χρόνια δεκέμβρη με ιανουάριο ότι πάντα υπήρχαν σοβαροί λόγοι, πολιτική ασκούσαν τα κομματόσκυλα και δεν μπορείς να με πείσεις για το αντίθετο. Δε σε γνωρίζω και δεν έχω κάτι να χωρίσω μαζί σου αλλά η οργή μου για όλα αυτά που είδα σ αυτον τον χώρο σας φοιτητής με έκαναν να συχαθώ αυτή την κατάσταση.

Unknown said...

Αγαπητέ ανώνυμε 1,

ένας από τους λόγους που έφυγα έξω ήταν ακριβώς επειδή ΔΕΝ ήθελα να τρώω άλλο τα λεφτά των γονιών μου (που δεν είχαν άλλωστε). Πλήρωσαν φροντιστήρια, ενοίκια, χαρτιλίκι, έξοδα, λογαριασμούς, δηλαδή ένα κόστος >€50Κ τα τελευταία 7 χρόνια πριν φύγω έξω.

Αν έμενα στην Ελλάδα (όπως κάνανε πολλοί άλλοι), θα έπρεπε να με πληρώνουν επίσης όσο ήμουν στο στρατό, αλλά και στη συνέχεια τους μήνες/χρόνια μέχρι να βρω δουλειά.

Αντίθετα επέλεξα να πάω έξω με υποτροφία για διδακτορικό (έψαχνα πάνω από 1 χρόνο), και πληρωνόμουν κανονικά, και παρακολουθούσα ΔΩΡΕΑΝ μαθήματα, χωρίς καταλήψεις. Δεν επιβάρυνα άλλο τους γονείς μου, οι οποίοι μπόρεσαν επιτέλους να χαρούν τα - όποια - λεφτά βγάζανε.

Διάφοροι φοιτητές μου λένε ότι δεν τρέχει και τίποτα αν χαθεί το εξάμηνο και βγάλω τη σχολή αργότερα. Ο μόνος λόγος που μπορούν να το κάνουν αυτό είναι αν έχεις ήδη τους γονείς από πίσω να τους συντηρούν για αυτό το έξτρα εξάμηνο. Διότι αν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δεν έχεις λεφτά, το μόνο που σε νοιάζει είναι να τελειώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται για να δουλέψεις.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα να αγωνίζεται κάποιος για να κερδίσει κάτι.

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν με εμποδίζει εμένα να κάνω τη δουλειά μου. Όπως όταν ήθελα να φύγω έξω και οι καταλήψεις με εμπόδιζαν γιατί δεν μπορούσα να πάρω βαθμολογίες από τη γραμματεία. Ή ακόμα και τώρα, που όχι μόνο δεν μπορώ να πάω για δουλειά στο πανεπιστήμιο, αλλά έχω μείνει 3 μήνες απλήρωτος γιατί η σχολή είναι κλειστή (καλοκαίρι + καταλήψεις). Και φυσικά δεν με ρώτησε εμένα κανείς αν θέλω να ψηφίσω για να κλείσει η σχολή, παρότι εργάζομαι και προσφέρω εκεί. Απερίγραπτη καταπάτηση της δημοκρατίας δηλαδή.

Θα πρέπει κάποια στιγμή οι μορφές των αγώνων να εξελιχθούν, ώστε να μην παρενοχλούν την εκπαιδευτική διαδικασία. Και έξω έχουν όλα τα πανεπιστήμια προβλήματα, αλλά τα λύνουν πολιτισμένα και όχι με αυτο-μαστιγωτικές μεθόδους όπως οι καταλήψεις. Κάτι τέτοιο όχι μόνο θα το εκτιμούσα, αλλά θα συμμετείχα κιόλας.

Anonymous said...

Θέμο, περί ταχύτητας του φωτός ο λόγος δηλαδή το κείμενο.

τα πάντα ρει ελπίζω δηλαδή αλλά για τα Ελληνικά πανεπιστήμια δεν βάζω το κεφάλι μου στο... που λένε!

Με τέτοια ξεφτίλα που πέρασα στο ΑΕΙ με τα κομματόσκυλα και τις δυνατότητες που διέθετα (όχι οικονομικές) ένεκα διάσπαρτων συγγενών στην άλλη άκρη του ατλαντικού με εξασφαλισμένη εργασία βοήθεια χώρο διαμονής κτλ ούτε και για το κεφάλι μου πια δεν βάζω στοίχημα!
Αχ να είχα μυαλό στο κεφάλι μου μια δεκαετία νωρίτερα.

Ότι καλύτερο στη νέα επιχειρηματική σας προσπάθεια.

Anonymous said...

Αν όντως έφυγες έξω γι' αυτούς τους λόγους, είσαι άξιος συγχαρητηρίων και σίγουρα άπαντες θα συμφωνήσουν σε αυτό. Το θέμα είναι ότι δυστυχώς τα πράγματα δεν γίνεται πάντα να έρχονται τόσο ευνοϊκά για όλους ή, αν θέλεις, δεν γίνεται πάντα να τα καταφέρνουν όλοι το ίδιο καλά με εσένα. Δεν έχει νόημα, θέλω να πω, να το προσωποποιούμε, αλλά θα πρέπει να μας απασχολεί η πλειοψηφία. Και η πραγματικότητα είναι ότι πάρα πάρα πολλοί νέοι όχι δεν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο εξωτερικό, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να φύγουν ούτε καν από την πόλη τους. Γι' αυτούς ΠΡΕΠΕΙ και θέλω να φροντίσει η πολιτεία.. Ο τελευταίος Έλληνας πρέπει να έχει δυνατότητα να σπουδάσει στην Ελλάδα και να παίρνει ένα χαρτί της προκοπής κατά την άποψή μου. Αν έχει τη δυνατότητα ή τις προοπτικές να φύγει και έξω, ας το κάνει, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι το πρώτο που να μας απασχολεί.

Από κει και πέρα, αυτό το περί εξέλιξης των μορφών των αγώνων που λέτε πολλοί, ποτέ μου δεν το κατάλαβα. Αν έχεις να προτείνεις κάτι που να μπορεί να φέρει αποτελέσματα, πες το μου κι εγώ μαζί σου θα είμαι! Αλλά, αλήθεια, πιστεύεις ότι αν κάνεις κάτι το οποίο δεν θα ενοχλήσει κανέναν και συνεπώς δεν θα ασκήσει καμία απολύτως πίεση στην κυβέρνηση, υπάρχει περίπτωση να κερδίσεις ποτέ τίποτα;

Και να σου πω και κάτι τελευταίο; Αυτός ο χαμός που γίνεται αυτή την περίοδο με το κίνημα κατά των καταλήψεων και λοιπά είναι τουλάχιστον ύποπτος και βολεύει απίστευτα την κυβέρνηση, η οποία τον καλλιεργεί όσο μπορεί. Κάτσε δες πόσο το προβάλλουν όλο αυτό οι κυβερνητικές εφημερίδες και τα ΜΜΕ και θα καταλάβεις τι εννοώ. Ξαφνικά όλοι γι΄αυτό μιλάμε και όλοι τώρα που καταρρέει το σύμπαν θυμηθήκαμε ότι δεν πρέπει να γίνονται καταλήψεις! Πόσο τυχαίο είναι αυτό νομίζεις;