Sunday, January 13, 2008

Episode 06 - Περί νόμου Murphy και CES 2008

Νέα από την CES. Αναμένοντας την Macworld. The technology analysts battle. Γιατί η φέτα με το βούτυρο πέφτει στο πάτωμα πάντα με το βούτυρο προς τα κάτω? Μαζί, μερικά reviews από πρόσφατες ταινίες και (φυσικά) νέα από το Lost!

Download MP3: Episode 6
Podcast feed: click here
Comments: timaras@gmail.com


Shownotes

Cover Art: Downtown LA, θέα από το freeway

News:

- USB 3 unveiled
- H Comcast ανακοινώνει το fancast.com - και άλλες σειρές online!
- To Amazon ξεκινά να διαθέτει DRM-free MP3 της Sony
- Νέα Lost
- Ταινίες (Sweeny Tod, No country for old men, There will be blood, Cloverfield (ερχεται!)

- Σύγκριση μεταξύ 3 μεγάλων technology analysts: Walt Mossberg (too serious), John C. Dvorak (too negative), David Pogue (yeyyyy!).


Φυσική:

- Μια εξήγηση για το Νόμο του Murphy (ότι αν κάτι μπορεί να πάει στραβά θα πάει): γιατί μια βουτυρωμένη φέτα θα πέσει πάντα στο πάτωμα με τη μεριά με το βούτυρο προς τα κάτω? (και έτσι θα γεμίσει το πάτωμα)


Music:

- Mary Jane Baseless
- Poor Mans Physician Dean Madonia
- Yarmouth Town Great Big Sea

- Φινάλε: Beethoven, Symphony no.7 in A Major, op.92, Allegro con Brio

5 comments:

Anonymous said...

Όσον αφορά τους πιθήκους πολλοί κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι περπατάνε με τα 2 πόδια. Αντιθέτως, χρησιμοποιούν και τα 4 άκρα για να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις. Αυτό οφείλεται στην πολύ μεγάλη διαφορά στην μορφή της σπονδυλικής τους στήλης σε σχέση με την ανθρώπινη. Η ανθρώπινη σπ. στήλη είναι ενισχυμένη προς τη βάση της (βλ. οσφυϊκοί σπόνδυλοι)και η μορφή της είναι σιγμοειδής, ώστε να μπορεί να αντέξει το βάρος του κορμού όταν αυτός βρίσκεται σε όρθια στάση, πράγμα το οποίο δεν υπάρχει στους πιθήκους. Αυτό που κάνει δε πολλούς να μπερδεύονται είναι το γεγονός ότι απλώς οι πίθηκοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα "άνω" άκρα τους κάνοντας παρόμοιες κινήσεις με αυτές του ανθρώπου, λόγω του αντιτακτού δακτύλου - αντίχειρα. Παρόλα αυτά όμως δεν παύει να είναι ένα "πόδι".
Αυτά ως προς την βιολογία και την εξέλιξη.

Anonymous said...

Επίσης, όταν βάζουμε βούτυρο στο ψωμί, άρα έχουμε και κατά συνέπεια διαφορετική κατανομή μάζας στις 2 πλευρές του ψωμιού. Αυτός δεν θα μπορούσε να είναι λόγος για τον οποίο το ψωμί θα φέρει λιγότερες στροφές στη μονάδα του χρόνου σε σχέση με ένα νόμισμα που έχει ίση κατανομή;;
Δηλαδή, αν δούμε το βάρος και θεωρητικά χωρίσουμε την φέτα σε 2 μισά κομμάτια, το κομμάτι με το βούτυρο που θα έχει μεγαλύτερο βάρος δεν θα έχει και μεγαλύτερη συνιστώσα κατά την περιστροφή; Αυτό δεν επηρεάζει;
Πολύ ενδιαφέρον πάντως.

Γιααα εξήγα....

Unknown said...

Αυτό που λες με το ψωμί δεν έχει απλή απάντηση. Προφανώς και η κατανομή επηρεάζει την περιστροφή. Δοκίμασε αν θες το εξής πείραμα: πάρε ένα μπουκαλάκι γεμάτο νερό (των 500ml πχ) και πέτα το στον αέρα και παρατήρησε πώς περιστρέφεται. Μετά, άδειασε τα 2/3 από το νερό και επανέλαβε το ίδιο πείραμα στον αέρα. Θα δεις ότι τώρα που το μπουκάλι είναι μισό αέρας και μισό νερό, το μπουκάλι περιστρέφεται πολλύυυυυυ πιο αργά.

Ενδιαφέροντα αυτά που λες για τους πιθήκους. Ισχύουν για όλα τα είδη ή μόνο για χιμπατζήδες? Ένας από τους λόγους που έχουμε την εντύπωση ότι περπατάνε στα 2 είναι πως τους βλέπουμε πιο συχνά σε ζωολογικούς κήπους (και άρα κλειστούς και μικρούς χώρους) όπου χρησιμοποιούνε πολύ συχνά τα πίσω δύο πόδια!

Anonymous said...

Ναι ισχύει για όλα τα είδη ακόμα και για τον γορίλα. Μπερδευόμαστε γιατί τους βλέπουμε να πιάνουνε πράγματα με τα χέρια τους λόγω του αντίχειρα που δεν υπάρχει σε άλλα ζώα. Και αυτομάτως κάνουμε τον συνειρμό ότι επειδή πιάνουν είναι χέρια κι όχι πόδια. Επίσης πιάνουν και με τα πόδια μιας και έχουν και εκεί αντιτακτό δάκτυλο.

Αυτό με το νερό και το μπουκάλι μπορώ να καταλάβω ότι θα έχουμε διαφορά στην ταχύτητα μιας και κατά την περιστροφή έχουμε μετατόπιση μάζας. Γιατί όμως πιο αργά και όχι πιο γρήγορα;;

Εξήγα λέμεεεεεεεε :P

Unknown said...

Στην περίπτωση με το μπουκάλι με το νερό, όταν υπάρχει λίγο νερό μέσα στο μπουκάλι τότε περιστρέφεται (το μπουκάλι) πιο αργά διότι δεν υπάρχει αρκετό νερό ώστε να το "σμπρώξει" για να περιστραφεί. Αν προσέξεις, το νερό το ίδιο περιστρέφεται πολύ λίγο ή και καθόλου, και το μπουκάλι είναι αυτό που γυρίζει γύρω από το νερό.

Τώρα για το βούτυρο στο ψωμί, μπορεί το βούτυρο να το ωθεί να γυρίζει πιο αργά (σε πρώτη προσέγγιση) αλλά δεν μας ενδιαφέρει διότι πάντα εξετάζουμε το σύστημα ψωμί+βούτυρο (η ερώτηση αφορά τη βουτυρωμένη φέτα και μόνο!).